Εκλαϊκευμένη περιγραφή Φυσικής Επιστήμης (για όλους), που αναλύει την θεωρία των “πάντων” ή αλλιώς «Θεωρία των υπερχορδών». Μία από τις πιο συναρπαστικές και φιλόδοξες θεωρίες που διατυπώθηκαν ποτέ για τη δημιουργία του σύμπαντος σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση με πλούσια γραφικά και 3D animation. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (με ελληνική αφήγηση και υπότιτλους):
Η Θεωρία των Πάντων
Θεωρία υπερχορδών
Οι Θεωρίες Χορδών είναι μοντέλα της φυσικής στα οποία τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία είναι μονοδιάστατα εκτεταμένα αντικείμενα (Χορδές), σε αντίθεση με την παραδοσιακή έννοια των σημειακών και αδιάστατων στοιχειωδών σωματιδίων. Οι θεωρίες χορδών αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τις ανωμαλίες που προκύπτουν στις φυσικές θεωρίες λόγω της σημειακής φύσης των σωματιδίων. Στη μελέτη των θεωριών χορδών περιλαμβάνονται όχι μόνο μονοδιάστατα αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα περισσότερων διαστάσεων, που καλούνται βράνες. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση της θεωρίας χορδών.
Η έρευνα γύρω από τη θεωρία χορδών αποσκοπεί στην εξαγωγή μιας θεωρίας των πάντων. Είναι προς το παρόν η μόνη αξιόπιστη θεωρία κβαντικής βαρύτητας, η οποία μπορεί εξίσου καλά να περιγράψει και τις ηλεκτρομαγνητικές και τις άλλες θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις. Στη θεωρία υπερχορδών περιλαμβάνονται και τα φερμιόνια, οι θεμελιώδεις δομικοί λίθοι της ύλης. Δεν είναι, πάντως, ακόμη γνωστό αν η θεωρία υπερχορδών είναι η ακριβής θεωρία του σύμπαντος, ούτε τα περιθώρια των τιμών των φυσικών σταθερών που προβλέπει.
Το γεγονός ότι ο κόσμος είναι 4-διάστατος έρχεται εκ πρώτης όψεως σε αντίθεση με τις 10 ή 11 διαστάσεις της θεωρίας. Οι πιθανές απαντήσεις σ’αυτό το παράδοξο είναι δύο: Μία πιθανή απάντηση είναι ότι οι υπόλοιπες 6 ή 7 διαστάσεις είναι τόσο μικρές ώστε δεν είναι δυνατό να παρατηρηθούν. Στην 6-διάστατη περίπτωση αναφέρονται οι υπερχώροι Calabi-Yau. Στις 7 διαστάσεις αναφέρονται οι χώροι πολλαπλότητας G2. Η δεύτερη πιθανή απάντηση λύση είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι σε μία υπερ-μεμβράνη του πλήρους σύμπαντος τεσσάρων χωροχρονικών διαστάσεων. Η λύση αυτή είναι γνωστή ως brane-world theory. [1][2] Ορισμένες εκδοχές αυτής της θεωρίας οδηγούν σε προβλέψεις που θα μπορέσουν να ελεγχθούν από πειραματικές μετρήσεις κβαντικής βαρύτητας που θα γίνουν στον επιταχυντή LHC του διεθνούς ερευνητικού κέντρου CERN της Γενεύης, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει τη λειτουργία του.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ανθρωπότητας, και μάλιστα αναπόφευκτο, είναι πως ο άνθρωπος προσπαθεί να απεικονίσει με την γλώσσα των μαθηματικών και γενικότερα της επιστήμης την φύση. Αυτό πράγματι για μένα είναι αδύνατον, διότι η ανθρώπινη διάνοια είναι υποσύνολο του σύμπαντος και περιέχεται μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα, όσα εκατομμύρια χρόνια και αν περάσουν, πάντα η φυσική θα αναθεωρεί τις θεωρίες της και θα βρίσκεται πάντα σε μόνιμο αδιέξοδο. Είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις μια χελώνα να παραγωγίσει μια λογαριθμική συνάρτηση όταν ο εγκέφαλος της δεν μπορεί να υπερβεί μια απλή προσθετική πράξη. Η θεωρία των χορδών, από την γέννησή της, απέκτησε τόσους εχθρούς όσο καμία άλλη. Δεν πέθανε και ούτε πρόκριτε ποτέ να πεθάνει γιατί όπως λένε δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επαληθευτεί αλλά και ούτε να διαψευστεί. Και τι αν ο Lee Smolin έγραψε ένα βιβλίο ότι δήθεν πέθανε η θεωρία των χορδών; Έχει δηλαδή αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα μέσω του Lee Smolin για να μπει η θεωρεία των χορδών στο αρχείο; Αν η ανθρώπινη διάνοια ήταν σε θέση να καταλάβει και να απεικονίσει με μαθηματικά το σύμπαν και τη φύση, θα το έκανε πάραυτα. Ακόμα και σήμερα στα σχολεία η φυσική που διδάσκεται είναι λάθος. Η χημεία εξετάζει τα σωματίδια ως «σφαίρες» ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Το σύνολο των Φυσικών Επιστημών έχει αναθεωρηθεί με τους αιώνες και θα γίνει το ίδιο και στο μέλλον. Ένας επιπρόσθετος λόγος που η πλειοψηφία της Φυσικής κοινότητας απαξιώνει τη θεωρία των χορδών είναι πως αν την αποδεχόταν θα έπρεπε ταυτόχρονα να καταργήσει όλα όσα έχει διδαχτεί ως σήμερα και να ασχοληθεί εκ νέου με την καινούργια αυτή επιστήμη, πράμα που δεν είναι εύκολο για κανέναν. Παρόλα αυτά δεν εκφέρω γνώμη για τη θεωρία των χορδών αλλά μόνο «βάζω το video να παίζει» και αυτόν το χώρο για τα σχόλιά σας…..